Za co Facebook może zablokować twoje konto?

09:10 08/03/2019
Za co Facebook może zablokować twoje konto?

Blokada konta na Facebooku dla wielu osób może pociągać za sobą zmiany w sposobie kontaktowania się z najbliższymi. Jeszcze większych komplikacji nastręcza marketingowcom, dla których Facebook jest nieodzownym narzędziem pracy. Sprawdź, za co Facebook może zablokować twoje konto.

Kiedy facebookowe konto może zostać zablokowane?

Jeżeli twoje konto zostało zablokowane, przy próbie logowania poinformuje cię o tym odpowiedni komunikat. Administratorzy portalu uprzednio wysyłają jednak ostrzeżenie. Zablokowanie konta następuje najczęściej w konsekwencji niedostosowania się do wymienionych w pouczeniu zasad, a podstawą do założenia blokady jest złamanie regulaminu Facebooka.

Konto najczęściej bywa blokowane w przypadku, kiedy użytkownik korzysta z portalu pod fałszywym imieniem i nazwiskiem albo podszywa się pod kogoś innego. Zabronione jest również publikowanie treści o tematyce rasistowskiej lub pornograficznej czy też rozprzestrzenianie w wiadomościach prywatnych nachalnych przekazów reklamowych. Blokada bywa czasami konsekwencją zgłoszenia do administracji serwisu przypadków stalkingu bądź nieobyczajnych propozycji damsko-męskich. Czasami użytkownik ściąga na siebie podejrzenie, że jest „automatem” (programem służącym celom promocyjnym) – w takich wypadkach brak dostępu do konta jest zazwyczaj krótkotrwały.

 

Co zrobić, jeśli konto zostanie zablokowane?

Jednym z najszybszych sposobów na odblokowanie konta jest wysłanie do administracji serwisu e-maila z odwołaniem. Wiadomość koniecznie powinna być wysłana z tego adresu, na który się rejestrowałe/aś. Jeżeli konto zostało zablokowane niesłusznie, zespół Facebooka sprawdzi to i wycofa blokadę.

W razie podejrzeń, że ktoś jeszcze usiłuje korzystać z twojego konta (najczęściej pojawiają się one w momencie, gdy najpierw korzystasz z fb na komputerze, a później przenosisz się na inne urządzenie), administracja poprosi cię o zweryfikowanie tożsamości. Najczęściej polega to na wyświetleniu twojego zdjęcia i pytaniu, czy to na pewno jesteś ty. Czasami mogą pojawiać się kody do przepisania lub zdjęcia twoich znajomych z prośbą o dopisanie ich imion i nazwisk.